‘We kunnen geen handboeien meer zien!’

‘We kunnen geen handboeien meer zien.’  

fifty-shades-grey-

Sinds het wereldwijde succes van 50 shades of Grey, en zeker sinds de premiere van de film afgelopen Valentijnsdag,  zijn er tienduizenden handboeien over de – al dan niet virtuele – toonbank gegaan.

 

Zelfs 50 plussers willen een BDSM starterkit

 

‘Ten tijde van het boek waren het juist de Ben Wa balletjes die niet aan te slepen waren. Die lopen nu nog steeds wel goed. Dat merken we ook aan het stijgende aantal meldingen bij de huisartsenpraktijken. Die meldingen komen dan vooral van mensen die het touwtje kwijt zijn…’

Aan het woord is Barbara de Waele, logistiek supervisor van Christine Le Duc, de grootste aanbieder in de erotische branche in Nederland: ‘Met de komst van ‘vijftig tinten grijs’ boorden we een heel nieuw publiek aan. De boeken en de films zorgden voor een enorme boost. Ineens kregen we er een geheel nieuwe klantenkring bij, zelfs 50-plus dames wilden ineens onze BDSM starterkit in huis halen!

Ik heb zelf de film niet gezien, maar mijn collega’s zijn wel met z’n allen gegaan. De reacties waren wisselend. De meesten vonden de film wel entertaining, maar eigenlijk niemand vond hem eigenlijk echt spectaculair. Op zich wel logisch in onze bedrijfstak: Als je al om zeven uur ‘s ochtends met je neus boven de hardcore DVD’s staat om de orders klaar te zetten, ben je na een tijdje niet zo snel meer onder de indruk. Alleen als we een nieuw product hebben zijn we natuurlijk wel even nieuwsgierig.

 

Testbox

 

Op ons toilet staan een box, daar kun je een briefje met je gegevens instoppen om jezelf op die manier anoniem aan te melden om een nieuw binnengekomen product te testen. Dat zul je bij een ander soort bedrijf niet zo snel zien, maar verder zouden we net zo goed pingpongballen kunnen verkopen. Het is gewoon ons product.

Ik werk hier nu dertien jaar. In het begin keek ik mijn ogen uit, maar nu ben ik alleen nog maar onder de indruk als iemand een van de ‘Amsterdammertjes’ besteld: Een buttplug van 58 cm lang, met een doorsnede van veertien centimeter. Over SM gesproken..

 

Goed gesprek met een opblaaspop?

 

Maar toch, na zo’n lange tijd ben ik het meeste wel gewend. In het magazijn werk je natuurlijk voornamelijk achter de schermen. De meest aparte dingen horen we terug van de klantenservice. De vragen die we krijgen variëren van leuk, ontroerend tot bizar. En natuurlijk moet ik ook even met mijn ogen knipperen als ik hoor dat iemand zijn lovedoll terug heeft gestuurd omdat ze ‘tegenviel’. ‘Wat verwacht zo iemand?’ denk ik dan. Een goed gesprek? Verder maken we er niet zo’n probleem van om iets te ruilen of terug te nemen. De dame die alle gebruikte artikelen inneemt trekt gewoon haar plastic handschoentjes aan en begint met frisse moed aan haar taak, zelfs als het gaat om gedragen tangaslips van mensen met minder goede persoonlijke hygiëne, als je begrijpt wat ik bedoel.

Zelf heb ik niet echt de behoefte om nieuwe speeltjes uit de testen, mijn vriend vindt dat wel jammer, hij heeft die interesse wel. Ik let zelf eigenlijk alleen nog maar op hoe een sexspeeltje verpakt zit. Ze moeten wel netjes in het doosje passen, haha!

 

Met het boek naar de winkel

Linda (37, marketingmanager): Zo’n enorme gekte als in 2012, toen het eerste 50 shades boek net uit was, is het niet meer. Toen was onze groothandel letterlijk uitverkocht. Toch heeft de hype weer een nieuwe impuls gekregen door het verschijnen van de film en het nieuwe boek ‘Grey‘. Dat merken we aan alle mensen die naar de winkels bellen met vragen naar aanleiding van het boek, of de film. Sommigen komen zelfs met het boek naar de winkel toe om te laten zien uit welke passage ze een bepaald soort speeltje willen.

Hoewel ik het boek zelf niet wereldshockend vond, vind ik het leuk om te zien hoe het veel mensen heeft aangezet om hun grenzen te verleggen. Een vrouw belde zelfs om te vertellen dat haar man al heel lang rondliep met de wens om BDSM te proberen. Door 50 shades of Grey had zij nu eindelijk de stap genomen om aan zijn wens tegemoet te komen, en bestelde ze een soft BDSM kit. Helaas loopt het niet altijd zo positief af. Een andere vrouw wilde alle BDSM toys die ze had aangeschaft ruilen: haar vriend was onaangenaam verrast door haar plotselinge interesse en had de relatie zelfs beëindigd. Tja, die relatie was dan sowieso niet zo’n lang leven beschoren, denk ik dan maar.

 

Contract

 

Wat ons verrast is dat we veel mail en telefoontjes krijgen van mensen die een contract met hun partner willen opstellen, net zoals Christian en Ana deden. Blijkbaar is dat iets wat hordes mensen enorm intrigeert, en je hoeft daar echt het salaris van Christian niet voor te hebben. Zo’n contract kun je makkelijk zelf downloaden van internet, of zelf opstellen natuurlijk. Wij geven mensen vaak tips over dingen die ze in zo’n contract kunnen zetten, bijvoorbeeld die van de ‘tien minuten regel’ die onze huis-sexuologe ook altijd aanraadt aan mensen die een duidelijk verschil in libido hebben. Meestal is het zo dat de man vaker wil dan de vrouw. Je kunt dan afspreken – of in dit geval ‘contractueel’ vastleggen – dat de man tien minuten krijgt om zijn vrouw op te warmen. Meestal werkt dat als een tierelier. Als het niet lukt, dan moet de man die dag maar even overslaan.

 

Nieuwe impuls

 

Maar je kunt natuurlijk ook andere dingen afspreken. Regels over kleding bijvoorbeeld, of de dingen die je perse wel en niet wilt doen in de slaapkamer. En daar kunnen dan natuurlijk ‘straffen’ aan verbonden worden, als die afspraken niet worden nagekomen. Zo’n contract is voor veel mensen een goede manier om met elkaar te leren praten over hun behoeftes. Voor veel mensen is de stap naar sexuoloog een hele grote. Veel kleine dingetjes kunnen op deze manier al op een heel bevredigende wijze worden opgelost. Ik merk zeker dat 50 shades een hoop sexlevens een nieuwe impuls heeft gegeven.’

 

Lingerie

 

Rebecca van der Wurff is eigenaresse van ‘Pleasurements’: een exclusieve online en offline winkel met erotische couture. Zij verkoopt onder andere de merken Paul Seville dat wordt gebruikt in de film (in de ‘Red Room of Pain’) en Bordelle, dat sinds de film razend populair is wegens het bondage tintje.

Rebecca: ‘Veel items van deze collectie waren binnen no time uitverkocht. Nieuwe voorraad is in de maak, maar dit duurt soms maanden. Onze collectie komt niet bij de groothandel vandaan, maar wordt in het buitenland gemaakt door dezelfde designers die produceren voor Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood, Givenchy, Alexander Mcqueen en Victoria’s Secret. Dit maakt onze lingerie heel exclusief. Maar het is ook uitdagend om sinds de film aan de immense vraag te voldoen.

 

Onze bondage kimono kwam onder haar colbertje uit..

 

‘Ook in onze winkel en online merken we zeker de invloed van fifty shades. Grijs is ineens een zeer gewilde kleur voor lingerie, en onze erotische en bondage lingerie verkoopt sinds het uitkomen van de film ontzettend goed. Zo hebben we een dame als klant die sinds de film veel interesse heeft voor onze bondage nachtmode. Ze draagt het zelfs overdag! Laatst kwam ze in onze boetiek en zagen we het harnas en de handboeien die bij onze ‘bondage’ kimono horen onder haar colbertje uitkomen. Ze zag er te gek uit, heel krachtig. En: Ze bleek eerder die dag een goede deal gesloten te hebben op haar werk! Over een powerlook gesproken…

Dan is er nog een stel die al enige tijd vaste klanten zijn. Ze komen altijd samen. Ze zijn aardig, maar bleven altijd wat gereserveerd. In het begin kozen ze onze braafste stukken, maar stap voor stap werden hun aankopen steeds pittiger. Als vaste klant bieden we ze altijd graag een glaasje bubbels aan. De laatste keer lieten ze zich ineens veel meer gaan, ze dronken wat meer dan gewoonlijk en opeens vertelden ze giechelend hoezeer de film hun getriggerd heeft. Vooral haar. De man bleek al heel lang geïnteresseerd te zijn in BDSM, maar het was altijd onbespreekbaar geweest voor hen. Nu was haar interesse ook aangewakkerd en was er een hele nieuwe wereld voor hen open gegaan. Wie weet hoelang ze zonder de film nog hadden doorgemodderd zonder dit verlangen te bespreken.

 

Vibrators van goud

 

We verkopen niet alleen luxe lingerie, maar hebben ook een luxe erotiek collectie met sextoys. Voor de film etaleerden we dit nauwelijks in de winkel. De focus lag op onze lingerie. Het taboe was nog te groot, bezoekers in de winkel lachten om de collectie. Het is prachtig en luxe, denk aan 24 karaat goud vibrators die tot wel duizenden euro’s kunnen kosten. Kostbaar ja, maar ik noem het altijd een diepte investering, haha!

Verder verkopen we echt lederen maskers met Swarovski, en zwepen van echt paardenhaar. Deze spullen verkochten vroeger beter via de webshop. Maar sinds 50 Shades merken we dat het taboe er af is. Onze klanten durven er nu openlijk om te vragen.

 

Ze stopte de zweep zo in haar rugtas

 

Daarom hebben we onze erotiek collectie weer in de winkel geïntroduceerd: Zo stoppen we zwepen tussen onze bloemen en pronken onze mooiste erotische must-haves in klassieke vitrinekasten. Deze kasten trekken een hoop bekijks. En deze keer zonder dat mensen in lachen uitbarsten. Mensen schamen zich minder snel sinds de film. We hadden laatst een dame in de winkel die een zweepje kocht. Ze had een klein rugzakje mee, dus we boden haar onze luxe boetiektas aan. Maar dat vond ze niet nodig. Ze stopte de zweep zo in haar rugtas. Aan de bovenkant stak ie een flink stuk uit, maar dat kon haar niets schelen. Een heerlijk gezicht!

Het meest bizarre verhaal is wel dat een andere vaste klant van ons, een vader van twee dochters, op Valentijnsdag langskwam. Aangezien hij toch al wat wilde kopen bij ons voor zijn vrouw, nam hij gelijk deze zweep mee voor zijn dochters. Die deden namelijk aan paardrijden, vertelde hij. Maar wie weet, wordt het zweepje wel heel ergens anders voor gebruikt…

Dat er – sinds ‘ 50 tinten grijs’ – een duidelijke stijging in de verkoop van BDSM artikelen, mag inmiddels duidelijk zijn. Maar wat zijn nu de aller, allerpopulairste speeltjes? BLOOM zette ze voor je op een rij.

Fifty Shades of Grey Tepelklem
BDSM Starterkit
‘Fetish Fantasy’ Kietelplumeau
Vibrerend ei met afstandsbediening
Pluche handboeien

 

 

redactie

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.